Friss hírek

Amit a kávéról tudni érdemes!

2009. november 22., vasárnap , Posted by Polip at 20:09


Táncoló kecskék
 A legenda szerint etióp pásztorok vették észre a koffein hatását, mikor kecskéik a kávébab elfogyasztása után vidámak voltak és "táncoltak".



Eredetileg a kávét ették
 Afrikai törzsek zsírral keverve fogyasztották mint valami energialabdát.

Kávé-öv
Az Iszlám ébredéséhez nagyban hozzájárult a népszerű kávé.A vallásban tilos volt az alkoholfogyasztás, de a kávét elfogadható italnak tartották.
 Az egész világon a kávé csak egy éghajlati övben, az un. Kávé-övben terem.A "Kávé-öv" a Rák és Bak térítő közötti trópusi terület.Hawaii az egyetlen olyan állam az USA-ban, ahol a  kávé megterem.

A kávétilalom
 1675-ben, az angol király betiltotta a kávéházakat azt állítva, hogy olyan helyek, ahol az emberek találkoznak, hogy összeesküvést szőjenek ellene.
A világ kávéinak 70%-a Arabica kávé,ami enyhe és aromás.A fennmaradó 30%-ital Robusta,ami keserűbb ízű,de 50%-al több koffeint tartalmaz.

A mag
A kávészem valójában a piros bogyó magja.


A fekete lé
 A kávé a világ második legnagyobb forgalmú árúja.Az olaj az első az emberek egyértelműen a fekete folyadékokat kedvelik.A kávébogyót leszedik, szárítják és lecsupaszítják, ami marad az a kávébab.500 fokon pörkölik, néhány perc után mérete duplája lesz.Pár perc után újrapörkölik,a második pörkölés után szállításra kész.

George C. Washington feltalálta az instant kávét
 Az instant kávé feltalálása George C. Washington nevéhez fűződik. Ő egy Guatemalában élő angol származású férfi volt, foglalkozását tekintve kémikus, és természetesen megrögzött kávéfogyasztó.

 A kávé hatásmechanizmusa

A koffein széles körű hatása a sejtnek elsősorban azt a képességét befolyásolja, ami két idegingerület- átvivő - az acetil-kolin és adenozin - szintjére hat. A koffein megváltoztatja az agy vegyi folyamatait azáltal, hogy megnöveli az acetilkolin szintjét és gátolja, megbénítja az adenozin átvitelét.Az agyalapi-mirigy  úgy érzékeli vészhelyzet alakult ki és a mellékveséket adrenalin termelésre ösztönzi.A koffein a dopamin szintet is megnöveli.

Currently have 0 megjegyzés:

Leave a Reply

Megjegyzés küldése