Friss hírek

Jobbik rendezvénye, 14 embert előállítottak

2009. november 22., vasárnap , Posted by Polip at 20:50


Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Magyarországért Mozgalom Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára szervezett vonulása vasárnap a főváros XI. kerületében; a rendőrség ugyanakkor nem engedte, hogy a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződve kövessék a Jobbik menetét.

Összesen tizennégy embert állítottak elő a rendőrök a Kosztolányi Dezső téren gyülekező gárdistaegyenruhások közül - olvasható a rendőrség honlapjára kikerült legfrissebb tájékoztatásban. A korábbi tájékoztatásokban még csak nyolc előállított gárdistaegyenruhás résztvevő szerepelt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnap délutánra jelentett be fehér lovas vonulást a XI. kerületbe, a két világháború közötti kormányzó, Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára. A menet a Kosztolányi Dezső téren gyülekezett.



A rendőrség felhívta a főszervező figyelmét, hogy a Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, így a rendőrség intézkedni fog, ha azt tapasztalják, hogy "a feloszlatott szervezet egyenruhájában, alakzatban, vezényszavakra együtt mozognak". A Jobbik főszervezője arról tájékoztatta a rendőröket, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak a menethez, illetve a formaruhát viselők pedig csak magánemberként vesznek részt a rendezvényen.



Délután három óra körül indult el a Kosztolányi Dezső térről a Szent Gellért tér felé a menet, amelynek élén egy fehér lovat vezettek, mögötte pedig hagyományőrző huszárok lovagoltak. A rendezvényen megjelent a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg egy szakasza is, egyenruhában.



A menet indulásakor a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződtek, s a vezényszavak elhangzását követően a Jobbik menete után indultak. A rendőrök azonban ekkor sorfalba rendeződve megállították a gárda menetét, felszólították az embereket a helyszín elhagyására, majd igazoltatni kezdték őket és nyolc embert előállítottak. Mialatt várakoztak, a rendőri sorfallal körbezárt gárdisták a székely és a magyar himnuszt, valamint a Horthy-korszak indulóit énekelték. Az MTI tudósítója úgy látta, hogy a gárdisták a Kosztolányi tér felé próbálták meg elhagyni a lezárt területet, de csak igazoltatásuk után mehettek tovább.



A rendőrség tájékoztatása szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom rendezvényén a Szent Gellért téren nem történt rendkívüli esemény.



(MTI)

Currently have 0 megjegyzés:

Leave a Reply

Megjegyzés küldése