Friss hírek

Tévedések a romagyilkosságokról szóló jelentésben?

2009. november 21., szombat , Posted by Polip at 13:29

Szakmai tévedések sora szerepel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának nyilvános dokumentumában; a személyét elmarasztaló állítás pedig politikai kérdés: "a játszma része" - nyilatkozta a Népszava szombati számában Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szeptemberben leköszönt főigazgatója. A volt főigazgató azt közölte: "... badarság azt számon kérni, hogy a rendőrség és a titkosszolgálat miért nem hozott létre közös nyomozócsoportot a romagyilkosságok felderítésére". A tábornok ezt azzal indokolta, hogy a törvények alapján a titkosszolgálatok nem vehetnek részt köztörvényes bűncselekmények nyomozásában.

Megjegyezte: az NBH és a rendőrség vezetői, illetve a szakminiszterek a szélsőségesek kapcsán heti rendszerességgel tárgyaltak, és tájékoztatták egymást a felmerült információkról, amiről a parlamenti szakbizottságnak is pontos képe van.

A tábornok közlése szerint azért hagyta abba a Hajdú-Bihar megyei NBH-kirendeltség a később a romagyilkosságokban gyanúsítottá vált férfi megfigyelését, mert a több éven át tartó ellenőrzés nem hozott értékelhető eredményt, ezért a bíró nem hosszabbította volna meg a lehallgatás engedélyezését. Büntetőjogilag értékelhető utalások nem is hallhatók a beszélgetésekről készült felvételeken. Laborc szerint ettől függetlenül elképzelhető, hogy hibázott a megyei kirendeltség vezetője.

Laborc Sándor kétségbe vonta, hogy az NBH átszervezése javítaná a szervezet hatékonyságát. A Népszavának nyilatkozva furcsállotta azt, hogy "Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja maga mellé vette szakértőnek az általa 2006-ban többször is alkalmatlannak, törvénysértőnek és inkompetensnek nevezett NBH egyik, időközben menesztett felső vezetőjét".

(MTI)

Currently have 0 megjegyzés:

Leave a Reply

Megjegyzés küldése